Διαδραστική επισκόπηση του ευρωπαϊκού Α.Ε.Π., του χρέους και της απασχόλησης.
Μετά από μία μακρά περίοδο "ψύξης", μια αργή περίοδος "απόψυξης" είναι σε εξέλιξη για την ευρωπαϊκή οικονομία. Σε όλη την ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 μελών, το Α.Ε.Π. θα παραμείνει στάσιμο φέτος (μετά την υποχώρησή του κατά 0,5% το 2012) και θα επεκταθεί κατά 1,4% το 2014, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 5 Νοεμβρίου. Σε όλη την ισχυρή ζώνη του ευρώ των 17 μελών η ανάκαμψη μπήκε σε μία πορεία μετά από μια διπλή ύφεση διάρκειας 18 μηνών, αλλά είναι μία αδύναμη ανάκαμψη. Για το 2013 ως σύνολο το Α.Ε.Π. θα μειωθεί κατά 0,4% (μετά από μείωση κατά 0,6% το 2012). Στη συνέχεια, θα αυξηθεί κατά 1,1% το 2014.
Όπως είναι τα δεδομένα του τρέχοντος έτους, η αύξηση το 2014 θα είναι ισχυρότερη (4,1%) στη Λετονία, το οποίο οφείλεται στην ένταξή της στη ζώνη του ευρώ τον Ιανουάριο. Πράγματι, τα τρία κράτη της Βαλτικής, συμπεριλαμβανομένης της Λιθουανίας που βρίσκεται εκτός της ζώνης του ευρώ και της Εσθονίας που βρίσκεται ήδη σε αυτή, θα είναι οι τρεις ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά η κύρια κινητήρια δύναμη πίσω από την ανάκαμψη της ζώνης του ευρώ θα είναι ένας συνδυασμός της γερμανικής ανάπτυξης του 1,7%, και μίας μικρής επιστροφής στην ανάπτυξη της Ιταλίας και της Ισπανίας, τρίτης και τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης. Εκτός της ζώνης του ευρώ, η Σουηδία και η Βρετανία αναμένεται να τα πάνε καλά το 2014, με αύξηση της τάξης του 2,8% και 2,2% αντίστοιχα.
Οι χειρότερες επιδόσεις το επόμενο έτος θα είναι και οι δύο στη ζώνη του ευρώ, όπου το Α.Ε.Π. θα συνεχίσει να μειώνεται σε δύο χώρες. Η πτώση της οικονομίας της Κύπρου θα συνεχίσει, με περαιτέρω συρρίκνωση, κατά 3,9%. Και το Α.Ε.Π. της Σλοβενίας θα γλιστρήσει και πάλι, κατά 1%. Παρόλα αυτά, αυτό σηματοδοτεί μια μεγάλη βελτίωση σε σχέση με το τρέχον έτος, όταν το Α.Ε.Π. αναμένεται ότι θα μειωθεί σε οκτώ χώρες της ζώνης του ευρώ και δέκα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η ανάκαμψη θα φέρει λίγη χαρά για τους ανέργους. Η ανεργία στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να παραμείνει στο 12,2% το 2014. Στην Ε.Ε. ως σύνολο θα μειωθεί ελαφρά, από 11,1% φέτος σε 11,0% το 2014.
Το διαδραστικό γράφημα (ενημέρωση 5 Νοέμβρη 2013) εμφανίζει τις τελευταίες οικονομικές και δημοσιονομικές διαφορές σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το αυθεντικό άρθρο βρίσκεται στην ιστοσελίδα του The Economist, μαζί με ένα πολύ ενδιαφέρον διαδραστικό γράφημα, που παρουσιάζει με σαφή τρόπο τις διαφορές ανάμεσα στις χώρες τις Ε.Ε. και της ζώνης του ευρώ, καθώς επίσης και τις θετικές εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία για το 2014, τόσο σε σχέση με την ανάκαμψη και το πλεόνασμα, όσο και σε ένα μικρό βαθμό για την απασχόληση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου