Καλώς ήρθατε

Καλώς ήρθατε στο ιστολόγιό μου. Εδώ θα βρείτε υλικό και πληροφορίες για οτιδήποτε αφορά την οικονομική εκπαίδευση. Ελπίζω να σας φανεί χρήσιμο.



Αναζήτηση

Ειδήσεις Google

enikos.gr - πρόσφατες καταχωρήσεις

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

«Ακολουθώντας τη γραμμή παραγωγής»

Στη σειρά «Ακολουθώντας τη γραμμή παραγωγής» παρακολουθούμε τα στάδια της βιομηχανικής παραγωγής σε τρία σύγχρονα εργοστάσια: πλαστικών, φαρμάκων και τροφίμων. Μετά από μια σύντομη αφήγηση για το ιστορικό της μαζικής παραγωγής, ο θεατής έρχεται σε επαφή με τα στάδια που ακολουθεί. Διδιάστατα animation απεικονίζουν τις επιμέρους φάσεις της διαδικασίας και ολοκληρωμένη τη γραμμή παραγωγής ενός προϊόντος. Γνωρίζει τις απαιτήσεις και τις συνθήκες παραγωγής, την απαιτούμενη τεχνολογία, τη σημαντικότητα των προδιαγραφών υγείας και ασφαλείας καθώς και τις μεθόδους ποιοτικού ελέγχου των προϊόντων, το ρόλο των υπευθύνων παραγωγής, τη διαχείριση των απορριμμάτων και τη σημασία της ύπαρξης μιας παραγωγικής μονάδας σε μια περιοχή.
Πηγή : Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση

Το χρήμα ως χρέος - Money as Debt - 3/5



Το τρίτο μέρος της σειράς

Χρησιμότητα

Ένα σχέδιο μαθήματος σχετικά με την έννοια της χρησιμότητας
Πηγή : EconEdLink


Το χρήμα



Ένα κείμενο από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σχετικά με την γέννηση και την εξέλιξη του χρήματος.

Το χρήμα ως χρέος - Money as Debt - 2/5



Το δεύτερο μέρος του Βίντεο. Απολαύστε το.

Το χρήμα ως χρέος - Money as Debt - 1/5


Το χρήμα ως χρέος: ένα βίντεο για την κριτική του τραπεζικού συστήματος

Ο Paul Grignon είναι ένας Καναδός καλλιτέχνης, πρώην χίπις, που ασχολείται με τις γραφικές τέχνες και σκηνοθετεί ταινίες κινουμένων σχεδίων. Το 2006 έφτιαξε ένα μικρό βιντεάκι το Money as debt που έκανε θραύση στο διαδίκτυο όπου το είδαν εκατομμύρια θεατές.

Το θέμα του είναι το τραπεζικό σύστημα και η δημιουργία του χρήματος μέσα από την ιστορία. Με απλά παραδείγματα ο Paul Grignon εξηγεί παραστατικά πως η χρηματιστική και τραπεζική βιομηχανία, μέσω του μηχανισμού της δανειοδότησης, έχει καταφέρει να ελέγχει και να εκμεταλλεύεται την παγκόσμια οικονομία.

Παρόλες τις αμφιλεγόμενες πλευρές του, για τις οποίες δεν έχει λείψει η κριτική, το εν λόγω φίλμ είναι πολύ χρήσιμο για όσους αναρωτιούνται ποια είναι η προέλευση και η λειτουργία του χρήματος στη σύγχρονη οικονομία, ιδίως τώρα στον καιρό της κρίσης. Δείτε την τελευταία έκδοση του φιλμ, διαρκεί 47 λεπτά και είναι στα αγγλικά...

Έρευνα εργατικού δυναμικού : Αύγουστος 2010


Το ποσοστό ανεργίας τον Αύγουστο 2010

 
ανήλθε σε 12,2%, έναντι 9,0% τον Αύγουστο 2009 και 12,0% το Ιούλιο 2010. Το σύνολο των απασχολουμένων κατά τον Αύγουστο 2010 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.398.890 άτομα. Οι ανεργοι ανήλθαν σε 613.108 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.298.958 άτομα. Τα αντίστοιχα μεγέθη κατά το Αύγουστο των ετών 2005 έως και 2010 παρουσιάζονται στον Πίνακα 1 (σελίδα 2). Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 165.356 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2009 (μείωση 3,6%) και κατά 40.406 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2010 (μείωση0,9%). Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 160.402 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2009 (αύξηση 35,4%) και κατά 6.073 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2010 (αύξηση 1,0%).