Καλώς ήρθατε

Καλώς ήρθατε στο ιστολόγιό μου. Εδώ θα βρείτε υλικό και πληροφορίες για οτιδήποτε αφορά την οικονομική εκπαίδευση. Ελπίζω να σας φανεί χρήσιμο.



Αναζήτηση

Ειδήσεις Google

enikos.gr - πρόσφατες καταχωρήσεις

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Άρης ή συντριβή

Ο διεθνής αγώνας για να φτάσουμε στον γειτονικό πλανήτη της Γης

Δυο νέα διαστημικά οχήματα ξεκίνησαν για τον Άρη αυτό το μήνα : το Mars Orbiter Mision της Ινδίας και το MAVEN της Αμερικής. Παρά το γεγονός ότι η εξερεύνηση του Άρη εξακολουθεί να ακούγεται φουτουριστική, πάνω από μισός αιώνας έχει περάσει από τότε που η Σοβιετική Ένωση άρχισε τις προσπάθειες να στείλει ρομπότ εκεί. Δεν ήταν εύκολο. Το ποσοστό επιτυχίας είναι ελαφρώς λιγότερο από το 50%, οδηγώντας σε φλεγματικά αστεία μεταξύ των αστρονόμων για την "Μεγάλη Γαλαξιακή Λάμια", ένα αόρατο, διαστημικό τέρας του οποίου η προτιμώμενη διατροφή είναι οι διαστημικές αποστολές στον Άρη. Ωστόσο, ο μισός αιώνας της εξερεύνησης έχει επίσης επιτρέψει στους επιστήμονες και τους χαρτογράφους να σχεδιάσουν λεπτομερείς χάρτες. Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τη θέση των επιτυχημένων οχημάτων που έχουν φθάσει την επιφάνεια του Άρη. (Μία επισήμανση: τα μπλε τμήματα του χάρτη δεν αντιπροσωπεύουν νερό, αλλά τμήματα της επιφάνειας κάτω από ένα ορισμένο ύψος. Είναι επίσης μια προβολή Mercator, που στρεβλώνει τις αποστάσεις κοντά στους πόλους. Ως εκ τούτου, ο χάρτης μας δείχνει μόνο τα μέσα γεωγραφικά πλάτη. Το όχημα Phoenix πρέπει κανονικά να εμφανίζεται κάπου βόρεια από το επάνω άκρο του χάρτη.)
Το αυθεντικό άρθρο βρίσκεται στην ιστοσελίδα του The Economist.

Η μάχη της κονσόλας

Η μάχη μεταξύ των μηχανών βιντεοπαιχνιδιών

Προετοιμαστείτε για μια νέα μάχη με απανωτά χτυπήματα ανάμεσα στις κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών. Στις 22 Νοεμβρίου η Microsoft ξεκινά την πώληση του Xbox One, μια εβδομάδα μετά η Sony κυκλοφόρησε το PS4 και ισχυρίστηκε ότι πωλήθηκαν ένα εκατομμύριο κομμάτια την πρώτη ημέρα. Οι οπαδοί τυχερών παιχνιδιών εδώ και καιρό αναρωτιούνται εάν αυτό δεν μπορεί να είναι ο τελευταίος ενθουσιασμός σχετικά με τις υψηλής τεχνολογίας οικιακές κονσόλες, μετά από τη δημοτικότητα των απλούστερων, φιλικών προς την οικογένεια μηχανημάτων, όπως το Wii της Nintendo, και των τεχνολογικά μέτριων παιχνιδιών για smartphones και tablets. Όταν το PS2 της Sony κυκλοφόρησε το 2000 χωρίς αντίπαλο, έγινε η μεγαλύτερη σε πωλήσεις οικιακή κονσόλα ποτέ, βοηθούμενη με ένα στόλο από διασκεδαστικά παιχνίδια. Η σπανιότητα των δημοφιλών παιχνιδιών έχει πλήξει τις πωλήσεις του Wii U, που εισήχθη στην αγορά τον περασμένο Νοέμβριο. Η IHS, μια εταιρεία έρευνας αγοράς, αναμένει ότι το PS4 και το Xbox One θα το ξεπεράσουν σε πωλήσεις, με τη μηχανή της Sony να επιτυγχάνει το καλύτερο αποτέλεσμα. Ωστόσο, οι πωλήσεις του Xbox 360 και PS3 έφτασαν σε κορύφωση έξι χρόνια μετά το αργό τους ξεκίνημα, οπότε υπάρχει ακόμα αρκετά για να παίξετε.
Το αυθεντικό άρθρο θα το βρείτε στην ιστοσελίδα του The Economist.

Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2014

Κατατέθηκε σήμερα 21/11/2013 προς συζήτηση στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2014. Η κατάθεση αυτή συνοδεύτηκε από δήλωση του αρμόδιου Υφυπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα σχετικά με τις προβλέψεις σχετικά με το κλείσιμο του φετινού προϋπολογισμού, αλλά και φυσικά με τις προβλέψεις για τον προϋπολογισμό του 2014. 

Συγκεκριμένα για το 2013 :

1ον. Η ύφεση επιβραδύνεται και αναθεωρούνται, επί τα βελτίω, οι αρχικές εκτιμήσεις. Εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 4,0%, έναντι πρόβλεψης για 4,5% στον Προϋπολογισμό του 2013, ενώ ήταν 6,4% το 2012.

2ον. Ο ρυθμός αύξησης της ανεργίας περιορίζεται. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των ανέργων έχει μειωθεί. Το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα είναι θετικό. Βέβαια η ανεργία παραμένει πολύ υψηλή: Το μέσο ποσοστό ανεργίας εκτιμάται ότι θα κυμανθεί γύρω στο 27,0%, ενώ η απασχόληση εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 3,5%.

3ον. Επιτυγχάνονται οι στόχοι της δημοσιονομικής πολιτικής που είχαν τεθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Εκτιμάται ότι εφέτος θα υπάρξει ένα μικρό αλλά βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα, ύψους, τουλάχιστον, 340 εκατ. ευρώ. Και πρόκειται για συντηρητική εκτίμηση.

4ον. Το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, ως ποσοστό του ΑΕΠ, σύμφωνα με τη μεθοδολογία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών (ESA 95), και εξαιρώντας την εφάπαξ επίπτωση της στήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, θα περιορισθεί στις 2,4 εκατοστιαίες μονάδες από 6 εκατοστιαίες μονάδες το 2012. Σε όρους πρωτογενούς αποτελέσματος εκτιμάται ότι θα υπάρξει πλεόνασμα ύψους 3,4 δισ. ευρώ ή 1,9% του ΑΕΠ, έναντι ελλείμματος 1,9 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ το 2012.

5ον. Ο ρυθμός αύξησης, παρά την προσωρινή αύξηση του δημόσιου χρέους, περιορίζεται.

6ον. Οι δαπάνες για τόκους του δημόσιου χρέους μειώνονται. Θα διαμορφωθούν στα 6,1 δισ. ευρώ, από 12,2 δισ. ευρώ το 2012. Μείωση κατά το ήμισυ. Αυτή η μεγάλη μείωση από το 2012 και μετά, οφείλεται στη μείωση του ύψους του δημόσιου χρέους μετά την ανταλλαγή των ομολόγων (PSI) του Μαρτίου του 2012 και την επαναγορά του Δεκεμβρίου του 2012, τη μείωση του περιθωρίου επιτοκίου των δανείων του Μηχανισμού Στήριξης και την αναβολή καταβολής τόκων για τα δάνεια που χορηγήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ο Κρατικός Προϋπολογισμός για το 2014 προβλέπει :

1ον. Η Ελληνική οικονομία προβλέπεται να εξέλθει από την παρατεταμένη ύφεση συρρίκνωσης και το ΑΕΠ θα σημειώσει θετικό ρυθμό μεταβολής (+0,6%). Κυρίως λόγω της ανάκαμψης των επενδύσεων και της ενίσχυσης των εξαγωγών.

2ον. Το ποσοστό ανεργίας, αντιδρώντας με κάποιο βαθμό υστέρησης στην πορεία της οικονομικής δραστηριότητας, προβλέπεται να αρχίσει σταδιακά να μειώνεται. Εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 26% του εργατικού δυναμικού. Η απασχόληση προβλέπεται να αυξηθεί κατά 0,6%, λόγω της ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας και των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας.

3ον. Το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με τους όρους του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 2,8 δισ. ευρώ ή στο 1,6% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,5% του ΑΕΠ. Από 344 εκατ. ευρώ ή 0,2% του ΑΕΠ εφέτος. Η βελτίωση αυτή του πρωτογενούς αποτελέσματος θα προέλθει, κυρίως, από τη βελτίωση του αποτελέσματος του ισοζυγίου του Κρατικού Προϋπολογισμού, τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και των δαπανών.

4ον. Το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 4,3 δισ. ευρώ ή στο 2,4% του ΑΕΠ το 2014. Ενώ το πρωτογενές αποτέλεσμα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους 5,3 δισ. ευρώ ή στο 2,9% του ΑΕΠ, από 3,4 δισ. ευρώ ή 1,9% του ΑΕΠ εφέτος.

5ον. Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 319,4 δισ. ευρώ ή στο 174,5% του ΑΕΠ. Για πρώτη φορά προβλέπεται ότι το χρέος θα μειωθεί το 2014 ως απόλυτο μέγεθος, σε σχέση με το 2013, λόγω, κυρίως, της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος, της συγκράτησης των δαπανών για τόκους και της υλοποίησης του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων.

Πηγή : Υπουργείο Οικονομικών