Καλώς ήρθατε

Καλώς ήρθατε στο ιστολόγιό μου. Εδώ θα βρείτε υλικό και πληροφορίες για οτιδήποτε αφορά την οικονομική εκπαίδευση. Ελπίζω να σας φανεί χρήσιμο.



Αναζήτηση

Ειδήσεις Google

enikos.gr - πρόσφατες καταχωρήσεις

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Λιγότερο ψωμί αγοράζει ένα στα τέσσερα νοικοκυριά

Έρευνα της εταιρείας MARC

Το ψωμί... ψωμάκι έχουν αρχίσει να λένε νοικοκυριά λόγω της οικονομικής ύφεσης.

   Οι λόγοι για τους οποίους οι καταναλωτές μειώνουν την κατανάλωση σύμφωνα με το 22,9% είναι η οικονομία, ενώ πριν από δύο χρόνια το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 10,9%
   Μία στις τέσσερις οικογένειες δηλώνει ότι αγοράζει λιγότερο ψωμί σε σχέση με δύο χρόνια πριν, ενώ διπλασιάστηκε το ποσοστό εκείνων που λένε ότι περιόρισαν την κατανάλωσή του για λόγους οικονομίας.
   Αυτά είναι τα κύρια συμπεράσματα που προκύπτουν από έρευνα της Marc Α.Ε. που έκανε σε 804 νοικοκυριά για λογαριασμό της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας.
   Αναλυτικά και σύμφωνα με τα ευρήματα, το 26,1% των νοικοκυριών δηλώνει ότι σήμερα σε σχέση με δύο χρόνια πριν καταναλώνει λιγότερο ψωμί, μόλις το 7,5% περισσότερο, ενώ το 66% δεν έχει αλλάξει συνήθεια. Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, στους ανέργους και στις γυναίκες.
   Τα νοικοκυριά που αγόραζαν ψωμί πολύ συχνά περιορίζονται, όπως φαίνεται από τη σύγκριση της τωρινής έρευνας με αντίστοιχη που είχε γίνει τον Απρίλιο του 2011. Πιο συγκεκριμένα, κάθε μέρα επισκέπτονται τον φούρνο το 39,7%, όταν πριν από δύο χρόνια το ποσοστό αυτό ήταν 45%. Μέρα παρά μέρα αγοράζει το 25,5% και τον Απρίλιο του 2011 ήταν το 25%. Μία με δύο φορές την εβδομάδα το 28,4%, έναντι 24,4%.
   Οι λόγοι για τους οποίους οι καταναλωτές μειώνουν την κατανάλωση σύμφωνα με το 22,9% είναι η οικονομία, ενώ πριν από δύο χρόνια το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 10,9%. Το 37,1% έκοψε το ψωμί λόγω μείωσης των μελών της οικογένειας και στην περασμένη έρευνα αυτήν την εξήγηση είχε δώσει το 31,7%. Για λόγους υγείας και δίαιτας δεν τρώει ψωμί το 36,7%, από 51,6% που ήταν στην προηγούμενη έρευνα.
Πτώση τζίρου
   Οι 9 στους 10 αρτοποιούς αναφέρουν πτώση του τζίρου τους σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Αν συνυπολογίσουμε ότι ήδη από 2011 το 76,3% δήλωνε μείωση του τζίρου του, γίνεται αντιληπτό ότι τα αρτοποιεία αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα. Πιο συγκεκριμένα, ο μέσος όρος μείωσης του τζίρου των αρτοποιείων καταγράφεται στο 36,73%. Η σχετικά μεγαλύτερη μείωση τζίρου καταγράφηκε στα προϊόντα ζαχαροπλαστικής και στα αρτοσκευάσματα.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

Το άρθρο βρίσκεται στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Έθνος.