Καλώς ήρθατε

Καλώς ήρθατε στο ιστολόγιό μου. Εδώ θα βρείτε υλικό και πληροφορίες για οτιδήποτε αφορά την οικονομική εκπαίδευση. Ελπίζω να σας φανεί χρήσιμο.



Αναζήτηση

Ειδήσεις Google

enikos.gr - πρόσφατες καταχωρήσεις

Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Η τιμή μίας κούκλας Barbie

   Η BARBIE ήταν απασχολημένη. Η κούκλα που γιόρτασε τα 54α της γενέθλια στις 9 Μαρτίου είχε πάνω από 130 σταδιοδρομίες. Μερικές σχετίζονται με υψηλότερους μισθούς από τους άλλους. Αυτό που είναι ίσως έκπληξη είναι το γεγονός ότι η τιμή μιας κούκλας ποικίλλει ανάλογα με το επάγγελμα. Οι περισσότερες κούκλες της συλλογής «Barbie μπορώ να είμαι ..." κοστίζουν 13,99 δολάρια, σύμφωνα με τον κατασκευαστή της, τη Mattel, αλλά και την Amazon. Αλλά μερικές, όπως η κούκλα "μηχανικός πληροφορικής" ή η "snowboarder" μπορεί να κοστίζουν δύο ή τρεις φορές περισσότερο. Αυτό δεν μπορεί να εξηγηθεί απλώς από τα φθηνά εξαρτήματα που συνοδεύουν την κάθε κούκλα. Γιατί θα πρέπει ένας μικροσκοπικός πλαστικός φορητός υπολογιστής να αποτιμάται τόσο πολύ περισσότερο από ό,τι ένα μικρό cupcake του σεφ;
   Ο Matthew Notowidigdo, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, το αποκαλεί το "Παράδοξο της Barbie," μια ιδέα που διαδόθηκε από την συνάδελφό του, Emily Oster σε ένα άρθρο πέρυσι στο Slate. Καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι διακρίσεις των τιμών έχουν να κάνουν κατά πάσα πιθανότητα με την εργασία που οι κούκλες εκφράζουν : οι πωλητές εκμεταλλεύονται τις ελπίδες των γονέων ότι ένα κορίτσι που παίζει την παλαιοντολόγο μπορεί να μεγαλώσει και να γίνει τελικά παλαιοντολόγος, οπότε χρεώνουν την αντίστοιχη κούκλα περισσότερο. To ενδιαφέρον είναι, ότι υπάρχει μόνο μία μέτρια συσχέτιση μεταξύ των επαγγελμάτων της Barbie και των μισθών του πραγματικού κόσμου. Οι φτηνές κούκλες πιλότος αντιστοιχούν σε επάγγελμα που πληρώνει αρκετά καλά στην πραγματικότητα, σε αντίθεση με τη σχετικά υψηλής τιμής μπέιμπι σίτερ κούκλα της Barbie, η οποία αντιστοιχεί σε επάγγελμα το οποίο δίνει ένα κομμάτι ψωμί για τη φύλαξη μικρών παιδιών.
  Με άλλα λόγια το άρθρο αναφέρει ότι οι διαφορετικές τιμές στις κούκλες Barbie δεν έχουν να κάνουν με το διαφορετικό κόστος, δηλαδή με την αξία των υλικών που αποτελούν την κούκλα, αλλά με την αυξημένη ζήτηση κάθε κούκλας ανάλογα με το επάγγελμα, η οποία ζήτηση, όμως, δεν εκφράζει τις επιθυμίες των μικρών κοριτσιών, αλλά τις προσδοκίες των γονέων για το επάγγελμα που θα ακολουθήσε, το παιδί τους. 
   Το πρωτότυπο άρθρο βρίσκεται στην ιστοσελίδα του The Economist.

Για τις πανελλαδικές εξετάσεις

Μεταδόθηκε πριν από λίγο από κάποια ΜΜΕ, αλλά και από κάποιες έγκυρες ιστοσελίδες ότι η Τρόικα ζήτησε να περιοριστούν φέτος οι δαπάνες για τις Πανελλαδικές εξετάσεις. Για το λόγο αυτό ζήτησε να υπάρχουν λιγότερα εξεταστικά κέντρα ή να περιοριστούν τα μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν οι μαθητές από έξι σε τέσσερα. Αυτό μεταδίδεται με κάθε επιφύλαξη. Νεότερα σε λίγο.

Εννοείτε ότι πρόκειται για πρωταπριλιάτικο αστείο.