Καλώς ήρθατε

Καλώς ήρθατε στο ιστολόγιό μου. Εδώ θα βρείτε υλικό και πληροφορίες για οτιδήποτε αφορά την οικονομική εκπαίδευση. Ελπίζω να σας φανεί χρήσιμο.



Αναζήτηση

Ειδήσεις Google

enikos.gr - πρόσφατες καταχωρήσεις

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Το όνομα του Πάπα

Μόλις επιλεγεί από τους υπόλοιπους καρδιναλίους, ο νεοεκλεγείς Πάπας θα στείλει ένα μήνυμα με την επιλογή του νέου του ονόματος. Οι Πάπες επιλέγουν το όνομά τους από το 533, όταν ο Ποντίφικας αποφάσισε να αλλάξει το όνομα που το δόθηκε, Μερκούριος, επειδή θεώρησε ότι παρέπεμπε σε παγανιστική θεότητα. Το όνομα που διάλεξε, Ιωάννης, είναι ένας πολυχρησιμοποιημένο όνομα. Ο τελευταίος που το είχε, από το 1958 έως το 1963, έχαιρε ιδιαίτερης εκτίμησης. Με την επιλογή του ονόματος Βενέδικτος, ο προηγούμενος Πάπας σηματοδότησε τη συνέχεια από τον Πάπα Βενέδικτο 15ο, ο οποίος ηγούνταν του Βατικανού κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και τον Άγιο Βενέδικτο, ο οποίος ίδρυσε την μοναστική τάξη Βενεδικτίνων και θεωρείται πρωτοπόρος της ευρωπαϊκής εκπαίδευσης. Επιλέγοντας Ιωάννης Παύλος θα μπορούσε φυσικά να είναι μια επιβεβαίωση της συνέχειας με τον χαρισματικό αλλά συντηρητικό Πάπα από την Πολωνία. Παρά το γεγονός ότι οι πάπες θεωρούνται ως διάδοχοι του Αγίου Πέτρου, ο Πάπας δεν έχει ποτέ το θάρρος να αποκαλεί τον εαυτό του Πέτρος 2ος.
Το αυθεντικό άρθρο δημοσιεύτηκε στη σελίδα του The Economist στις 11 Μαρτίου 2013.

HABEMUS PAPAM



Όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο, νέος Πάπας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας είναι ο Αρχιεπίσκοπος Αργεντινής Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, 76 ετών, ο οποίος επέλεξε να έχει το όνομα Φραγκίσκος. Το Φραγκίσκος σημαίνει σεμνότητα και ταπεινοφροσύνη. Για πρώτη φορά ο Πάπας της Ρώμης προέρχεται από χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Το Δημόσιο θα πληρώνει με τόκους 8% τις καθυστερημένες πληρωμές

   Από τo Σάββατο 16 Μαρτίου οι δημόσιες αρχές θα είναι υποχρεωμένες να εξοφλούν εντός 30 ή σε ιδιαίτερα εξαιρετικές περιπτώσεις εντός 60 ημερών αγαθά και υπηρεσίες που αγοράζουν από επιχειρήσεις. Διαφορετικά, θα υποχρεούνται να πληρώνουν τόκους υπερημερίας 8%, στους οποίους θα προστίθεται το επιτόκιο αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Σήμερα οι καθυστερήσεις σε πληρωμές του Δημοσίου προς επιχειρήσεις φτάνουν τις 180 ημέρες στην Ελλάδα και την Ιταλία.
   Σύμφωνα με την Κομισιόν, κάθε μέρα σε ολόκληρη την Ευρώπη, δεκάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) πτωχεύουν επειδή τα τιμολόγιά τους δεν εξοφλούνται. Ως αποτέλεσμα χάνονται θέσεις εργασίας, ενώ επιχειρηματικές ευκαιρίες παραμένουν ανεκμετάλλευτες, γεγονός που παρεμποδίζει την επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη.
   Για να τερματίσει τις καθυστερημένες πληρωμές η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε την οδηγία 2011/7/ΕΕ για την καταπολέμηση των καθυστερήσεων πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές. Έως τις 16 Μαρτίου 2013 τα κράτη- μέλη θα πρέπει να έχουν ενσωματώσει την αναθεωρημένη αυτή οδηγία για τις καθυστερημένες πληρωμές στο εθνικό τους δίκαιο.

Το άρθρο μπορείτε να το διαβάσετε ολοκληρωμένο στη σελίδα : www.ethnos.gr

Σκέψη για τρόφιμα


Πόσα ξοδεύουν οι άνθρωποι διαφορετικών χωρών σε τρόφιμα

Η ανακάλυψη των ευρωπαίων αγοραστών τροφίμων ότι κάποιοι από αυτούς έτρωγαν κρέας αλόγου αντί για βοδινό είναι, κατά μία άποψη, αποτέλεσμα μίας τάσης στον πλούσιο κόσμο. Η δαπάνη για τρόφιμα, ως μερίδιο του συνολικού εισοδήματος, έχει μειωθεί σημαντικά, σε όφελος, λένε κάποιοι, της ποιότητας. Αυτό είναι ένα πρόβλημα : οι άνθρωποι στις φτωχές χώρες είναι αναγκασμένοι να δαπανούν ένα πολύ μεγαλύτερο μερίδιο του οικογενειακού εισοδήματος στην αγορά τροφίμων. Όπως δείχνει το διάγραμμα, αυτή η συσχέτιση δεν είναι απόλυτη : οι Ινδοί, για παράδειγμα, ξοδεύουν μικρότερο μερίδιο του προϋπολογισμού σε τρόφιμα απ' ότι οι Ρώσοι. Γενικά, όμως, όσο οι χώρες αναπτύσσονται, οι άνθρωποι ξοδεύουν όλο και λιγότερο σε φαγητό. Οι Νοτιοκορεάτες ξόδευαν το ένα τρίτο του εισοδήματός τους σε τρόφιμα το 1975. Τώρα, το ποσοστό είναι 12%. Αυτό αφήνει ένα περίσσευμα χρημάτων για πιο απολαυστικά πράγματα στη ζωή. Οι Ούγγροι προηγούνται στο θέμα αυτό : αφιερώνουν περίπου 10% του οικογενειακού εισοδήματος σε αλκοόλ και καπνό.

Το πρωτότυπο άρθρο βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Economist