Καλώς ήρθατε

Καλώς ήρθατε στο ιστολόγιό μου. Εδώ θα βρείτε υλικό και πληροφορίες για οτιδήποτε αφορά την οικονομική εκπαίδευση. Ελπίζω να σας φανεί χρήσιμο.



Αναζήτηση

Ειδήσεις Google

enikos.gr - πρόσφατες καταχωρήσεις

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Παγκόσμιες προβλέψεις του Α.Ε.Π. για το 2013 και το 2014 από το Δ.Ν.Τ.

Η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,9% φέτος και κατά 3,6% το 2014, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις από το Δ.Ν.Τ.. Η οικονομική ανάπτυξη αναθεωρήθηκε προς τα κάτω σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Ιουλίου (κατά 0,3 και 0,2 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα), χάρη στις δυσμενέστερες προοπτικές για τις αναδυόμενες αγορές, οι οποίες τον τελευταίο καιρό αποτελούν την κύρια μηχανή ανάπτυξης του κόσμου. Η επιβράδυνση της Κίνας αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο εμπόδιο, ειδικά για τους εξαγωγείς εμπορευμάτων. Ο ρυθμός ανάπτυξης στις προηγμένες οικονομίες θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνεται. Η οικονομία της Αμερικής θα αυξηθεί κατά 2,6% το επόμενο έτος. Η οικονομία της διακρίνεται από την αύξηση του πλούτου των νοικοκυριών και των τιμών των κατοικιών, καθώς και από μια χαλάρωση των συνθηκών των τραπεζικών δανείων. Οι αυξητικές πολιτικές (γνωστές και ως "Abenomics») του Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, μπορεί να ενισχύσουν το Α.Ε.Π. της κατά 1%, αν και η αύξηση των μισθών παραμένει υποτονική. Ακόμη και η ζώνη του ευρώ απολαμβάνει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων. Αλλά οι προβλέψεις για την ανάπτυξη στηρίζονται σε διάφορες υποθέσεις και το Δ.Ν.Τ. προειδοποιεί για δυσάρεστες δευτερογενείς επιδράσεις από τις πολιτικές σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου: για παράδειγμα ένα επικίνδυνο κυβερνητικό δημοσιονομικό αδιέξοδο στην Αμερική, η μη ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην Ιαπωνία, και η στασιμότητα και η υψηλή ανεργία σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Οι αναδυόμενες αγορές, πολλές από τις οποίες έχουν ήδη δει αποσταθεροποιητικές εκροές κεφαλαίων και βύθιση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων, μπορεί να αγωνίζονται να ξεπεράσουν τη θύελλα.

Το πρωτότυπο άρθρο θα το βρείτε στην ιστοσελίδα του "The Economist". Στο άρθρο αυτό θα βρείτε επίσης έναν πολύ ενδιαφέρον διαδραστικό χάρτη.