Καλώς ήρθατε

Καλώς ήρθατε στο ιστολόγιό μου. Εδώ θα βρείτε υλικό και πληροφορίες για οτιδήποτε αφορά την οικονομική εκπαίδευση. Ελπίζω να σας φανεί χρήσιμο.



Αναζήτηση

Ειδήσεις Google

enikos.gr - πρόσφατες καταχωρήσεις

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Κατώτατος μισθός

Αυτή την εβδομάδα η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι, από τον Οκτώβριο, ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 12p σε £ 6,31 ($ 9,66) ανά ώρα. Οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι της Βρετανίας θα χαιρετίσουν την απόφαση : ο κατώτατος μισθός, προσαρμοσμένος με τον πληθωρισμό και την αγοραστική δύναμη της στερλίνας, έχει μειωθεί κατά τα τελευταία πέντε χρόνια. Το ίδιο ισχύει και για μία ομάδα χωρών (κυρίως στην περιφέρεια της ζώνης του ευρώ). Η Αμερική επίσης σχεδιάζει την αύξηση του ομοσπονδιακού κατώτατου μισθού κατά 24%, που μπορεί να βοηθήσει περίπου 15 εκατ. εργαζόμενους. Δεν υπάρχει καμία συναίνεση μεταξύ των οικονομολόγων σχετικά με τις επιπτώσεις του κατώτατου μισθού. Αρχικά ανέμεναν ότι η σταθεροποίηση, και σε πολλές περιπτώσεις, η αύξηση της τιμής των ανειδίκευτων εργαζομένων θα μείωνε τη ζήτηση για αυτούς, και ως εκ τούτου τις θέσεις εργασίας. Ωστόσο, μερικές έρευνες υποδεικνύουν ότι μία σωστά ρυθμισμένη οροφή μισθών μπορεί να έχει μόνο μια μικρή αρνητική επίδραση στην απασχόληση. Θα πρέπει, όμως, να καθοριστεί με προσοχή : πολύ χαμηλή και το αποτέλεσμα δεν θα είναι αισθητό, πολύ υψηλή και θα χαθούν θέσεις εργασίας. Προτείνεται ότι, εάν βρεθεί η σωστή ισορροπία, τότε οι εργοδότες θα εξοικονομήσουν χρήματα με άλλο τρόπο. Τα κόστη πρόσληψης, για παράδειγμα, είναι πιθανό να πέσουν, γιατί ελάχιστοι μισθοί τείνουν να μειώσουν το εισόδημα των εργαζομένων.
Το πρωτότυπο άρθρο μπορείτε να το βρείτε στην ιστοσελίδα του The Economist.

Οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες

Οι παγκόσμιες αμυντικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 0,5% σε 1,75 τρισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι. Αυτή είναι η πρώτη ετήσια πτώση από το 1998, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Ειρηνικών Ερευνών της Στοκχόλμης, ένα think-tank. Αν και η Αμερική εξακολουθεί να δαπανά το μεγαλύτερο κομμάτι του παγκόσμιου συνόλου και 69% περισσότερο σε πραγματικούς όρους από ό,τι το 2001, το μερίδιό της έχει πέσει κάτω από το 40% για πρώτη φορά από το 1991. Πράγματι, από την ύφεση του 2008, οι δαπάνες έχουν μειωθεί κατά 10% σε 20 από τις 37 χώρες της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης. Αντίθετα, η Ρωσία αύξησε τις δαπάνες κατά 16% το 2012 και περαιτέρω αυξήσεις σχεδιάζονται για το 2015. Η Ρωσία και η Αμερική ξόδεψαν το 4,4% του Α.Ε.Π. η κάθε μία, σημαντικά υψηλότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο του 2,5%, αλλά πολύ χαμηλότερο από εκείνο της Σαουδικής Αραβίας, στο 8,9%. Κατά την τελευταία δεκαετία ο στρατιωτικός προϋπολογισμός της Κίνας έχει αυξηθεί κατά 175%, η μεγαλύτερη αύξηση από οποιαδήποτε από τις χώρες που φαίνονται στο διάγραμμα, αν και αυτό εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει μόνο το 2% του Α.Ε.Π.
Το αυθεντικό άρθρο θα το βρείτε στην ιστοσελίδα του The Economist.