Καλώς ήρθατε

Καλώς ήρθατε στο ιστολόγιό μου. Εδώ θα βρείτε υλικό και πληροφορίες για οτιδήποτε αφορά την οικονομική εκπαίδευση. Ελπίζω να σας φανεί χρήσιμο.



Αναζήτηση

Ειδήσεις Google

enikos.gr - πρόσφατες καταχωρήσεις

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Άρης ή συντριβή

Ο διεθνής αγώνας για να φτάσουμε στον γειτονικό πλανήτη της Γης

Δυο νέα διαστημικά οχήματα ξεκίνησαν για τον Άρη αυτό το μήνα : το Mars Orbiter Mision της Ινδίας και το MAVEN της Αμερικής. Παρά το γεγονός ότι η εξερεύνηση του Άρη εξακολουθεί να ακούγεται φουτουριστική, πάνω από μισός αιώνας έχει περάσει από τότε που η Σοβιετική Ένωση άρχισε τις προσπάθειες να στείλει ρομπότ εκεί. Δεν ήταν εύκολο. Το ποσοστό επιτυχίας είναι ελαφρώς λιγότερο από το 50%, οδηγώντας σε φλεγματικά αστεία μεταξύ των αστρονόμων για την "Μεγάλη Γαλαξιακή Λάμια", ένα αόρατο, διαστημικό τέρας του οποίου η προτιμώμενη διατροφή είναι οι διαστημικές αποστολές στον Άρη. Ωστόσο, ο μισός αιώνας της εξερεύνησης έχει επίσης επιτρέψει στους επιστήμονες και τους χαρτογράφους να σχεδιάσουν λεπτομερείς χάρτες. Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τη θέση των επιτυχημένων οχημάτων που έχουν φθάσει την επιφάνεια του Άρη. (Μία επισήμανση: τα μπλε τμήματα του χάρτη δεν αντιπροσωπεύουν νερό, αλλά τμήματα της επιφάνειας κάτω από ένα ορισμένο ύψος. Είναι επίσης μια προβολή Mercator, που στρεβλώνει τις αποστάσεις κοντά στους πόλους. Ως εκ τούτου, ο χάρτης μας δείχνει μόνο τα μέσα γεωγραφικά πλάτη. Το όχημα Phoenix πρέπει κανονικά να εμφανίζεται κάπου βόρεια από το επάνω άκρο του χάρτη.)
Το αυθεντικό άρθρο βρίσκεται στην ιστοσελίδα του The Economist.

Η μάχη της κονσόλας

Η μάχη μεταξύ των μηχανών βιντεοπαιχνιδιών

Προετοιμαστείτε για μια νέα μάχη με απανωτά χτυπήματα ανάμεσα στις κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών. Στις 22 Νοεμβρίου η Microsoft ξεκινά την πώληση του Xbox One, μια εβδομάδα μετά η Sony κυκλοφόρησε το PS4 και ισχυρίστηκε ότι πωλήθηκαν ένα εκατομμύριο κομμάτια την πρώτη ημέρα. Οι οπαδοί τυχερών παιχνιδιών εδώ και καιρό αναρωτιούνται εάν αυτό δεν μπορεί να είναι ο τελευταίος ενθουσιασμός σχετικά με τις υψηλής τεχνολογίας οικιακές κονσόλες, μετά από τη δημοτικότητα των απλούστερων, φιλικών προς την οικογένεια μηχανημάτων, όπως το Wii της Nintendo, και των τεχνολογικά μέτριων παιχνιδιών για smartphones και tablets. Όταν το PS2 της Sony κυκλοφόρησε το 2000 χωρίς αντίπαλο, έγινε η μεγαλύτερη σε πωλήσεις οικιακή κονσόλα ποτέ, βοηθούμενη με ένα στόλο από διασκεδαστικά παιχνίδια. Η σπανιότητα των δημοφιλών παιχνιδιών έχει πλήξει τις πωλήσεις του Wii U, που εισήχθη στην αγορά τον περασμένο Νοέμβριο. Η IHS, μια εταιρεία έρευνας αγοράς, αναμένει ότι το PS4 και το Xbox One θα το ξεπεράσουν σε πωλήσεις, με τη μηχανή της Sony να επιτυγχάνει το καλύτερο αποτέλεσμα. Ωστόσο, οι πωλήσεις του Xbox 360 και PS3 έφτασαν σε κορύφωση έξι χρόνια μετά το αργό τους ξεκίνημα, οπότε υπάρχει ακόμα αρκετά για να παίξετε.
Το αυθεντικό άρθρο θα το βρείτε στην ιστοσελίδα του The Economist.

Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2014

Κατατέθηκε σήμερα 21/11/2013 προς συζήτηση στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2014. Η κατάθεση αυτή συνοδεύτηκε από δήλωση του αρμόδιου Υφυπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα σχετικά με τις προβλέψεις σχετικά με το κλείσιμο του φετινού προϋπολογισμού, αλλά και φυσικά με τις προβλέψεις για τον προϋπολογισμό του 2014. 

Συγκεκριμένα για το 2013 :

1ον. Η ύφεση επιβραδύνεται και αναθεωρούνται, επί τα βελτίω, οι αρχικές εκτιμήσεις. Εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 4,0%, έναντι πρόβλεψης για 4,5% στον Προϋπολογισμό του 2013, ενώ ήταν 6,4% το 2012.

2ον. Ο ρυθμός αύξησης της ανεργίας περιορίζεται. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των ανέργων έχει μειωθεί. Το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα είναι θετικό. Βέβαια η ανεργία παραμένει πολύ υψηλή: Το μέσο ποσοστό ανεργίας εκτιμάται ότι θα κυμανθεί γύρω στο 27,0%, ενώ η απασχόληση εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 3,5%.

3ον. Επιτυγχάνονται οι στόχοι της δημοσιονομικής πολιτικής που είχαν τεθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Εκτιμάται ότι εφέτος θα υπάρξει ένα μικρό αλλά βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα, ύψους, τουλάχιστον, 340 εκατ. ευρώ. Και πρόκειται για συντηρητική εκτίμηση.

4ον. Το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, ως ποσοστό του ΑΕΠ, σύμφωνα με τη μεθοδολογία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών (ESA 95), και εξαιρώντας την εφάπαξ επίπτωση της στήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, θα περιορισθεί στις 2,4 εκατοστιαίες μονάδες από 6 εκατοστιαίες μονάδες το 2012. Σε όρους πρωτογενούς αποτελέσματος εκτιμάται ότι θα υπάρξει πλεόνασμα ύψους 3,4 δισ. ευρώ ή 1,9% του ΑΕΠ, έναντι ελλείμματος 1,9 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ το 2012.

5ον. Ο ρυθμός αύξησης, παρά την προσωρινή αύξηση του δημόσιου χρέους, περιορίζεται.

6ον. Οι δαπάνες για τόκους του δημόσιου χρέους μειώνονται. Θα διαμορφωθούν στα 6,1 δισ. ευρώ, από 12,2 δισ. ευρώ το 2012. Μείωση κατά το ήμισυ. Αυτή η μεγάλη μείωση από το 2012 και μετά, οφείλεται στη μείωση του ύψους του δημόσιου χρέους μετά την ανταλλαγή των ομολόγων (PSI) του Μαρτίου του 2012 και την επαναγορά του Δεκεμβρίου του 2012, τη μείωση του περιθωρίου επιτοκίου των δανείων του Μηχανισμού Στήριξης και την αναβολή καταβολής τόκων για τα δάνεια που χορηγήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ο Κρατικός Προϋπολογισμός για το 2014 προβλέπει :

1ον. Η Ελληνική οικονομία προβλέπεται να εξέλθει από την παρατεταμένη ύφεση συρρίκνωσης και το ΑΕΠ θα σημειώσει θετικό ρυθμό μεταβολής (+0,6%). Κυρίως λόγω της ανάκαμψης των επενδύσεων και της ενίσχυσης των εξαγωγών.

2ον. Το ποσοστό ανεργίας, αντιδρώντας με κάποιο βαθμό υστέρησης στην πορεία της οικονομικής δραστηριότητας, προβλέπεται να αρχίσει σταδιακά να μειώνεται. Εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 26% του εργατικού δυναμικού. Η απασχόληση προβλέπεται να αυξηθεί κατά 0,6%, λόγω της ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας και των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας.

3ον. Το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με τους όρους του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 2,8 δισ. ευρώ ή στο 1,6% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,5% του ΑΕΠ. Από 344 εκατ. ευρώ ή 0,2% του ΑΕΠ εφέτος. Η βελτίωση αυτή του πρωτογενούς αποτελέσματος θα προέλθει, κυρίως, από τη βελτίωση του αποτελέσματος του ισοζυγίου του Κρατικού Προϋπολογισμού, τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και των δαπανών.

4ον. Το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 4,3 δισ. ευρώ ή στο 2,4% του ΑΕΠ το 2014. Ενώ το πρωτογενές αποτέλεσμα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους 5,3 δισ. ευρώ ή στο 2,9% του ΑΕΠ, από 3,4 δισ. ευρώ ή 1,9% του ΑΕΠ εφέτος.

5ον. Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 319,4 δισ. ευρώ ή στο 174,5% του ΑΕΠ. Για πρώτη φορά προβλέπεται ότι το χρέος θα μειωθεί το 2014 ως απόλυτο μέγεθος, σε σχέση με το 2013, λόγω, κυρίως, της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος, της συγκράτησης των δαπανών για τόκους και της υλοποίησης του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων.

Πηγή : Υπουργείο Οικονομικών

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Το Φ.Ε.Κ. για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

Δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 05/11/2013 στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (Φ.Ε.Κ. 240) το Προεδρικό Διάταγμα 152 για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Σε αυτό αναφέρονται οι στόχοι της αξιολόγησης, τα όργανα, τα κριτήρια και η αποτίμησή της, η διαδικασία της αξιολόγησης και άλλες ειδικές διατάξεις. Μεταξύ άλλων προβλέπονται : 
Άρθρο 3
10. Οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στις σχολικές μονάδες αξιολογούνται με τα ακόλουθα, ανά κατηγορία αναφερόμενα, κριτήρια:
α) Κατηγορία Ι – Εκπαιδευτικό περιβάλλον, η οποία περιλαμβάνει τα εξής κριτήρια Συντελεστής βαρύτητας 0,75):
αα) Διαπροσωπικές σχέσεις και προσδοκίες.
ββ) Παιδαγωγικό κλίμα στη σχολική τάξη.
γγ) Οργάνωση της σχολικής τάξης.
β) Κατηγορία ΙΙ – Σχεδιασμός, προγραμματισμός και προετοιμασία της διδασκαλίας, η οποία περιλαμβάνει τα εξής κριτήρια (Συντελεστής βαρύτητας 0,50):
αα) Βαθμός αντίληψης των δυνατοτήτων και αναγκών των μαθητών για τη διαμόρφωση του σχεδιασμού της διδασκαλίας.
ββ) Στόχοι και περιεχόμενο.
γγ) Διδακτικές ενέργειες και εκπαιδευτικά μέσα.
γ) Κατηγορία ΙΙΙ – Διεξαγωγή της διδασκαλίας και αξιολόγηση των μαθητών, η οποία περιλαμβάνει τα εξής κριτήρια (Συντελεστής βαρύτητας 1,25):
αα) Προετοιμασία μαθητών για τη διδασκαλία.
ββ) Διδακτικές ενέργειες και εκπαιδευτικά μέσα.
γγ) Ενέργειες μαθητών κατά τη διαδικασία μάθησης.
δδ) Εμπέδωση της νέας γνώσης και αξιολόγηση των μαθητών.
δ) Κατηγορία IV – Υπηρεσιακή συνέπεια και επάρκεια, η οποία περιλαμβάνει τα εξής κριτήρια (Συντελεστής βαρύτητας 1,50):
αα) Τυπικές υπαλληλικές υποχρεώσεις.
ββ) Συμμετοχή στη λειτουργία της σχολικής μονάδας και στην αυτο – αξιολόγησή της.
γγ) Επικοινωνία και συνεργασία με γονείς και φορείς.
ε) Κατηγορία V – Επιστημονική και επαγγελματική ανάπτυξη του εκπαιδευτικού, η οποία περιλαμβάνει τα εξής κριτήρια: (Συντελεστής βαρύτητας 1):
αα) Τυπικά προσόντα και επιστημονική ανάπτυξη.
ββ) Επαγγελματική ανάπτυξη.

Άρθρο 4
1. ιβ) Οι εκπαιδευτικοί της σχολικής τάξης, οι υπεύθυνοι τομέων εργαστηρίων και οι υπεύθυνοι Σ.Ε. της επαγγελματικής εκπαίδευσης αξιολογούνται στα κριτήρια της διοικητικής αξιολόγησης από τους διευθυντές των οικείων σχολικών μονάδων και των ΣΕΚ, αντίστοιχα, και στα κριτήρια της εκπαιδευτικής αξιολόγησης οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από τους οικείους σχολικούς συμβούλους, οι εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από τους σχολικούς συμβούλους ειδικότητας και οι υπεύθυνοι τομέων εργαστηρίων και οι υπεύθυνοι Σ.Ε. από σχολικούς συμβούλους παιδαγωγικής ευθύνης των ΣΕΚ, που ορίζονται από τον περιφερειακό διευθυντή.

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Μετρώντας τον σφυγμό της Ευρώπης

Διαδραστική επισκόπηση του ευρωπαϊκού Α.Ε.Π., του χρέους και της απασχόλησης.
   Μετά από μία μακρά περίοδο "ψύξης", μια αργή περίοδος "απόψυξης" είναι σε εξέλιξη για την ευρωπαϊκή οικονομία. Σε όλη την ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 μελών, το Α.Ε.Π. θα παραμείνει στάσιμο φέτος (μετά την υποχώρησή του κατά 0,5% το 2012) και θα επεκταθεί κατά 1,4% το 2014, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 5 Νοεμβρίου. Σε όλη την ισχυρή ζώνη του ευρώ των 17 μελών η ανάκαμψη μπήκε σε μία πορεία μετά από μια διπλή ύφεση διάρκειας 18 μηνών, αλλά είναι μία αδύναμη ανάκαμψη. Για το 2013 ως σύνολο το Α.Ε.Π. θα μειωθεί κατά 0,4% (μετά από μείωση κατά 0,6% το 2012). Στη συνέχεια, θα αυξηθεί κατά 1,1% το 2014.
   Όπως είναι τα δεδομένα του τρέχοντος έτους, η αύξηση το 2014 θα είναι ισχυρότερη (4,1%) στη Λετονία, το οποίο οφείλεται στην ένταξή της στη ζώνη του ευρώ τον Ιανουάριο. Πράγματι, τα τρία κράτη της Βαλτικής, συμπεριλαμβανομένης της Λιθουανίας που βρίσκεται εκτός της ζώνης του ευρώ και της Εσθονίας που βρίσκεται ήδη σε αυτή, θα είναι οι τρεις ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά η κύρια κινητήρια δύναμη πίσω από την ανάκαμψη της ζώνης του ευρώ θα είναι ένας συνδυασμός της γερμανικής ανάπτυξης του 1,7%, και μίας μικρής επιστροφής στην ανάπτυξη της Ιταλίας και της Ισπανίας, τρίτης και τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης. Εκτός της ζώνης του ευρώ, η Σουηδία και η Βρετανία αναμένεται να τα πάνε καλά το 2014, με αύξηση της τάξης του 2,8% και 2,2% αντίστοιχα. 
   Οι χειρότερες επιδόσεις το επόμενο έτος θα είναι και οι δύο στη ζώνη του ευρώ, όπου το Α.Ε.Π. θα συνεχίσει να μειώνεται σε δύο χώρες. Η πτώση της οικονομίας της Κύπρου θα συνεχίσει, με περαιτέρω συρρίκνωση, κατά 3,9%. Και το Α.Ε.Π. της Σλοβενίας θα γλιστρήσει και πάλι, κατά 1%. Παρόλα αυτά, αυτό σηματοδοτεί μια μεγάλη βελτίωση σε σχέση με το τρέχον έτος, όταν το Α.Ε.Π. αναμένεται ότι θα μειωθεί σε οκτώ χώρες της ζώνης του ευρώ και δέκα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
   Η ανάκαμψη θα φέρει λίγη χαρά για τους ανέργους. Η ανεργία στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να παραμείνει στο 12,2% το 2014. Στην Ε.Ε. ως σύνολο θα μειωθεί ελαφρά, από 11,1% φέτος σε 11,0% το 2014.
   Το διαδραστικό γράφημα (ενημέρωση 5 Νοέμβρη 2013) εμφανίζει τις τελευταίες οικονομικές και δημοσιονομικές διαφορές σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το αυθεντικό άρθρο βρίσκεται στην ιστοσελίδα του The Economist, μαζί με ένα πολύ ενδιαφέρον διαδραστικό γράφημα, που παρουσιάζει με σαφή τρόπο τις διαφορές ανάμεσα στις χώρες τις Ε.Ε. και της ζώνης του ευρώ, καθώς επίσης και τις θετικές εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία για το 2014, τόσο σε σχέση με την ανάκαμψη και το πλεόνασμα, όσο και σε ένα μικρό βαθμό για την απασχόληση.